ordet hen

Kära vänner!
 
Dagens nyheter har ju som bekant förbjudit ordet hen. Jag tänkte skriva ner ett par reflektioner kring detta.
 
Det finns många bra saker med ordet hen. För det första är det väldigt praktiskt eftersom man slipper skriva "han/hon" när man inte vet könet på en person.
 
För det andra förhindras individuella slutsatser byggda på fördomar när man pratar om t.ex. olika yrken. När någon säger "forskaren hävdar att..." kan en fråga bli: "hur förklarade han det? ... eller hon?". Ordet hen förhindrar att vi kopplar typiskt "manliga" yrken med män och typiskt "kvinnliga" yrken med kvinnor. Vi vet ju faktiskt inte om forskaren är en man eller kvinna. Detta gäller så klart oavsett om man talar om en forskare, sjuksköterska, läkare, journalist, advokat, chef, etc.
 
För det tredje finns det personer som är osäkra på sin könsidentitet och helt enkelt är obekväma med att identifiera sig som han eller hon. I sådana sammanhang är hen ett bra ord, då man annars ofta använder orden den eller det, vilket får personen man talar om att låta som ett objekt. Detta betyder naturligtvis inte att alla han och alla hon ska identifiera sig som hen. Ser man sig själv som en kvinna så är man en hon. Ser man sig själv som en man så är man en han. Men gör man inte det så ska man inte tvingas kalla sig han eller hon, utan kan kalla sig hen.
 
Alltså: målet med ordet hen är inte att alla människor ska gå runt som könlösa varelser utan könsidentitet. Syftet med hen är att det 1. Är ett praktiskt ord som berikar språket, och 2. Ska finnas ett alternativ för de som ser sig själva varken som man eller kvinna.
 
Och angående DN:s beslut att förbjuda ordet hen med argumentet att användandet av ordet är ett queerpolitiskt ställningstagande säger jag så här: 1. Att inte ta ställning är också att ta ställning. 2. I princip all journalistik är politiska ställningstaganden. 3. DN är en politisk tidning.
 
Klart slut för den här gången!

kommentarer
Postat av: frida

Asbra skrivet! Och jag som brukade tycka DN var bra :/

2012-09-14 @ 04:16:04
Postat av: karin

Mycket intressant och smart skrivet!

2012-09-14 @ 21:20:45
URL: http://curri.blogg.se
Postat av: Gabrielle

håller med till 100%

2012-09-16 @ 03:32:29
Postat av: Lisa

Tack!

2012-09-16 @ 12:10:30
URL: http://lisons.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0